maandag 2 juni 2014

Recept: Gevulde koeken


Zoals sommige van jullie misschien wel weten, ben ik gek op bakken. Ik probeer graag nieuwe recepten uit en ik heb daar zelfs een lijstje aan gewijd. Op dat lijstje stonden ook gevulde koeken. Toen het de eerste keer mislukt was (ze leken op een soort eilandjes met één bult in het midden) , ging ik het nog een keer proberen en dit keer ben ik heel tevreden met het resultaat. Het recept komt van www.laurasbakery.nl, maar aangezien ze zo lekker zijn wou ik het recept zelf ook nog delen.

Ingrediënten:
- 400 gram bloem
- 300 gram boter
- 250 gram basterdsuiker
- 2 gram zout
- 1 ei
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 250 gram amandelspijs
- eventueel halve amandelen voor decoratie


Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het mengsel. Kneed alles tot een gelijkmatig deeg.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg hierop uit tot een dikte van ongeveer 0.5 cm. Steek met een uitsteker (normaal zijn gevulde koeken rond, dus je kan ook de bovenkant van een glas gebruiken) rondjes uit. Verdeel de amandelspijs over de helft (!) van de rondjes (sommige soorten amandelspijs moet je eerst nog loskloppen met een ei, dit staat op de verpakking).
Zorg ervoor dat je de amandelspijs niet als een klont erop doet, maar verspreid. Maak de nog zichtbare randjes nat met wat water (en een kwastje) en leg daarna de andere rondjes op de koeken. Nu kan je eventueel nog halve amandelen erop doen. Bestrijk ze daarna met een geklopt eitje (smeer ze dik in). Doe ze in de oven en laat ze in ongeveer 30 à 35 minuten lichtbruin bakken.

Dit was het artikeltje, hopelijk vonden jullie het leuk. Wat vindt jij van gevulde koeken? Laat het achter in de reacties.
Xx

Geen opmerkingen: